Historie van de NATO Strap

Formulier G10

De geschiedenis van het NATO-horlogebandje gaat terug tot het midden van de 20e eeuw. De doorbraak vond plaats in 1973 toen het Britse Ministerie van Defensie dit type horlogeband beschikbaar maakte voor de leden van de krijgsmacht. Aanvankelijk stonden de banden bekend onde de naam “G10” vanwege het formulier G1098 dat moest worden ingevuld om het te bestellen. Het werd al snel een favoriet vanwege zijn duurzaamheid en functionaliteit. Het horlogebandje was ontworpen om te voorkomen dat het horloge van de pols zou vallen, zelfs als één pin losraakte, wat cruciaal was voor missies waar precisietiming van groot belang was.

Aanvankelijk waren de banden banden beschikbaar in 20mm, maar in de latere jaren kwam ook een 18mm variant beschikbaar. Tegenwoordig zijn 20mm en 22mm het meest gangbaar. Hier lees je meer over het bepalen van de juiste maat voor jouw horloge.

What’s in a name?

Als lid van de “North Atlantic Treaty Organization” (NATO), ook wel NAVO in het Nederlands – kwam het horlogebandje ook beschikbaar voor andere leden van de alliantie. Uiteindelijk dankt de NATO Strap hieraan zijn naam, omdat het vaak werd gedragen door NAVO-troepen tijdens militaire operaties.
De materialen waarvan de NATO Straps worden gemaakt zijn sindsdien weinig veranderd: gewoven nylon, in combinatie met stalen gespen.

Moderne klassieker

Tegenwoordig zijn NATO-banden met name populair bij duikhorloges, fieldwatches en pilotenhorloges. Veel bekende merken als Omega, Rolex en Tudor leveren NATO-stijl banden als OEM (Original Equipment Manufacturer) bij zulke militair gestileerde horloges. Door de breede toepasbaarheid, is de stijl ook een populaire keuze als vervangingsband bij andere horlogemerken, zolang het horloge een aanzetmaat van 20mm of 22mm heeft, is er altijd een NATO band te vinden die perfect bij de stijl van het klokje past.